Kapernaum – ”Tröstens by”

Vi ska kika närmre på byn som blev Jesu basläger under sina verksamma år, nämligen Kapernaum beläget norr om sjön Genesaret:

”Han lämnade Nasaret och bosatte sig i Kapernaum, som ligger vid sjön på Sebulons och Naftalis område, för att det som var sagt genom profeten Jesaja skulle uppfyllas: ”Sebulons och Naftalis land, havsvägen, landet på andra sidan Jordan, hedningarnas Galileen – det folk som sitter i mörker ska se ett stort ljus, och för dem som bor i dödens land och skugga ska ett ljus gå upp.” Från den tiden började Jesus predika och säga: ”Omvänd er! Himmelriket är nära.””
Matteusevangeliet 4:13-17

Kapernaum – kfar (by) nahum (tröst) – ”Tröstens by”.

”I Jerusalem fanns en man som hette Simeon. Han var rättfärdig och gudfruktig och väntade på Israels tröst, och den helige Ande var över honom. Av den helige Ande hade han fått en uppenbarelse att han inte skulle se döden förrän han sett Herrens Smorde …”Herre, nu låter Du Din tjänare gå hem i frid, så som Du har lovat, för mina ögon har sett Din frälsning som Du har berett inför alla folk: ett ljus med uppenbarelse för hedningarna och härlighet för Ditt folk Israel.”
Lukasevangeliet 2:25-26, 29-32

Det var utifrån ”Tröstens by” som Jesus verkade under tre år med budskapet och gärningar som återspeglade just Guds tröst. Jesus helar, hjälper, befriar… allt utifrån sitt basläger, Kapernaum – Tröstens by.

”Och må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud vår Far, som har älskat oss och gett oss evig tröst och gott hopp i sin nåd”
Andra Tessalonikerbrevet 2:16

Om den här artikeln

Det här är en artikel med introducerande bibelundervisning.

Artiklar inom denna kategori bedöms vara lättlästa och inget krav på förkunskap föreligger. Artiklarna passar således för den som önskar skapa sig en grundläggande förståelse av Bibelns budskap gällande Israel och det judiska folket.

Mer information

Dela vidare

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut