Vanliga frågor

Här har vi besvarat de vanligaste frågorna vi får ta emot

När du besöker vår hemsida hoppas vi bilden blir klarare för dig om vilka Israels Vänner är, vad vi tror och vad vi arbetar för. Men ämnet om Israel är stort och det kan dyka upp många frågor kopplade till ämnet i sig, eller om vår organisation och mer ändå. Här listar vi några av de absolut vanligaste frågorna vi får ta emot och försöker på ett enkelt sätt att besvara dessa.

Vi är varken en politisk eller judisk organisation. Vi är en kristen  ideell organisation som vill ta vara på bibelns undervisning om att välsigna Israel och Guds utvalda folk: judarna. (1 Mos 12:2-3.)

Nej. Vi heter ”Israels Vänner” och stöttar både judar och araber som bor i Israel. Vi förmedlar exempelvis gåvor till arabiska församlingar och skolor. Du kan läsa mer om våra projekt här.

Du är självklart välkommen att kontakta oss om du har frågor som du inte finner svar på här på hemsidan. Lättast är att du försöker nå oss via e-post eller telefon. Du hittar våra kontaktuppgifter längst ned på sidan eller under vår kontaktsektion (mer/kontakta oss).

Du kan också fylla i ett kontaktformulär här så återkommer vi så snart vi kan.

Vi arbetar aktivt med att ta vara på Bibelns undervisning om att välsigna Israel, och detta tar sig uttryck på flera sätt. Bl.a. jobbar vi målmedvetet mot olika målgrupper, församlingar och media för att sprida god kunskap i ämnet samt påverka till ett positivt Israelklimat. Vi förmedlar även gåvor till olika projekt med stark koppling till Israel. Det här är bara ett par exempel.

Du kan stå med oss i vårt arbete genom att stödja oss på olika sätt. Dels kan du ge ekonomiska gåvor som vi får förvalta där vi anser behoven vara som störst. Du kan även bli medlem och visa ditt aktiva stöd för oss och vår verksamhet. Du kan ekonomiskt bidra till specifika projekt. Du kan fördjupa dig i ämnet och engagera dig på olika sätt för själv bidra till ett positivare Israelklimat.

Här kan du läsa mer om hur du kan engagera dig.

Bibeln har mycket att säga om Israel, och svaret här skulle bli för långt om vi skulle försöka täcka hela bilden. Vi vill i stället uppmuntra dig att ta reda på detta själv genom att använda vår Bibelläsningsplan som lyfter fram viktiga bibelverser kring ämnet.

Medias rapporteringar om Israel handlar nästan uteslutande om konflikter, vilket kan ge bilden av att detta är ett otryggt land. Och även om det finns en politisk situation som skiljer sig från vårt land, så är Israel en stor turistnation.

Vi (och många andra) anordnar kontinuerligt resor till Israel och skulle aldrig ta med resenärer dit om vi ansåg det vara otryggt. Vi stämmer alltid av läget innan vi besöker olika platser och tar inga onödiga risker. Med oss kan du vara trygg!

Israel är långt mycket mer än den bild vi möter via dagens nyhetsrapporteringar.

Vi följer dataskyddsförordningen GDPR som trädde i kraft 25 maj 2018. Vill du veta mer kan du läsa vår integritetspolicy här.

Lättast är att klicka här och fylla i formuläret. Men du kan också kontakta oss genom att klicka här.

Varmt välkommen som medlem i Israels Vänner!

Vi har ett flertal lokala Israelgrupper runt om i landet där människor möts för att samtala, undervisa och be för Israel. Upplägget varierar från plats till plats.

För att komma i kontakt med en lokal Israelgrupp i din närhet kan du klicka här och sedan ta kontakt med Bengt Klintenberg som hjälper dig vidare.

Du är även varmt välkommen att besöka vår årliga sommarkonferens som brukar locka stora skaror Israelvänner från hela landet.

Att välsigna Israel är viktigt dels för att Gud undervisar oss om det i sitt Ord (bibeln). Men också för att det finns ett stort behov idag bland kristna och församlingar att få upp ögonen om vad bibeln faktiskt säger. Budskapet om Israel och det judiska folket har en olycklig tendens att hamna i skymundan i den kristna undervisningen.

Inte blir det bättre av att våra medier idag har en tendens att sprida en nidbild av Israel, vilket gör att många kristna hukar för ämnet. Här ser vi som Israels Vänner ett viktigt uppdrag att ta vara på.