Israeliska läkare bygger fältsjukhus i Ukraina

Den israeliska regeringen godkände på måndagen planerna på att bygga ett fältsjukhus i Ukraina. Israel har beslutat att kalla sjukhuset Kochav Meir efter den tidigare premiärministern och ukrainaren Golda Meir.

Sjukhuset, som ska byggas som en del av Israels humanitära insats under den ryska invasionen av Ukraina, planeras vara aktivt under minst en månad och kommer att kosta Israel omkring 61 miljoner kronor. Sjukhuset kommer att finansieras såväl genom Israels hälso- och utrikesdepartement, premiärministerns kansli och genom donationer, skriver The Jerusalem Post.

Ett fältsjukhus är något som Ukraina specifikt har bett Israel att upprätta, som en del av deras humanitära insats. Israel har beslutat att kalla sjukhuset Kochav Meir, som betyder den lysande stjärnan, efter den tidigare israeliska premiärministern och ukrainaren Golda Meir.

Sjukhuset kommer att innehålla en akutmottagning, en förlossningsavdelning och flera avdelningar för barnflyktingar, som flyr från krigszonerna i Ukraina. Det medicinska stödet kommer att omfatta laboratorieutrustning, röntgenmaskiner och annan teknisk utrustning från Sheba Medical Center, skriver tidningen.

Hälsominister Nitzan Horowitz berättade tidigare i mars om det föreslagna fältsjukhuset och sa då att det ”kommer att drivas av civila; förberedelser pågår inom hälsodepartementet.” I en intervju med radiokanalen Reshet B sa han att ”det finns många frivilliga, både sjukvårdspersonal och läkare som vill åka”, skriver Jerusalem Post.

Den israeliska regeringen arbetar för att ge humanitärt bistånd och stöd i Ukraina samtidigt som den tar emot flyktingar från Östeuropa. Israeliska volontärer, utrustade med medicinsk hjälp, är utspridda längs Ukrainas gräns för att hjälpa ukrainska flyktingar ut ur landet.

Israel har förberett sig för att integrera 100 000 ukrainare enligt lagen om återvändande, vilken tillåter alla med minst en judisk morförälder att invandra till Israel.

Artikeln kommer ursprungligen från Charlotta Sewerinson, tidningen Inblick och har publicerats med deras godkännande, https://www.inblick.se/nyheter/utrikes/israeliska-lakare-bygger-faltsjukhus-i-ukraina

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Om den här artikeln

Det här är en artikel med introducerande bibelundervisning.

Artiklar inom denna kategori bedöms vara lättlästa och inget krav på förkunskap föreligger. Artiklarna passar således för den som önskar skapa sig en grundläggande förståelse av Bibelns budskap gällande Israel och det judiska folket.

Mer information

Dela vidare

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut