Yom Kippur’s Hopp

Uttrycket ”trevlig semester” passar sig inte en dag som denna. Yom Kippur – försoningdagen – är en seriös och högtidlig dag. Det är den heligaste dagen i den judiska kalendern, och genom att uppmärksamma den ingår det att ”späka sig själv” genom fasta. Den vanliga hälsningen på Yom Kippur är därför: ”Jag önskar dig en behaglig fasta.”

Det kan låta tungt och dystert, men den heliga dagen Yom Kippur talar också hopp.

I det forna Israel, så var Yom Kippur den enda dagen på året som översteprästen fick gå in i det allra Heligaste, templets innersta yta som var avskilt genom ett tjockt förhänge och innehöll förbundsarken. Det var också platsen där Guds härlighet vistades.

Översteprästen tog med sig rökelse, och blod från en tjur och en bock, in till det allra Heligaste och stänkte det på nådastolen på arken. Genom blodet, skaffade han först försoning för sin egen synd och sedan hela Israels folk. Efter detta, placerades Israels synder symboliskt på den andre levande bockens huvud för att sedan föra den ut i ödemarken. En bild att rensa ut Israels barns alla missgärningar.

Idag så går det judiska folket till synagogan och arbetar inte på Yom Kippur, enligt de bibliska buden. Gud insatte det som en dag att späka sig själv, så vi fastar i 25 timmar från mat och vatten, och nöjen och lyx.

Rabbiner undervisar att på Yom Kippur, så förseglar Gud (gör klart) domen Han gjort på Rosh Hashanah för individer det kommande året. Yom Kippur avslutar en årlig period av reflektion, som under 40 dagar har haft fokuset att söka bättring och Guds nåd och ledning för det kommande året. Utan tempel, så ersätts de bibliskt inrättade offren på Yom Kippur med hjärtats längtan och fokus.

Högtidsperioden börjar med den judiska månaden Elul (augusti-september i vår kalender) som leder till periodens heligaste dagar, Rosh Hashanah och Yom Kippur. Generöst givande och läkta relationer prioriteras denna tiden på året.

Yom Kippur’s hopp hittar vi i borttagandet av synd och en upprättad Gudsrelation. I Ps 32 beskriver kung David hur tyngden av sin ouppklarade synd får hans kraft att rinna bort. När han erkänner inför Gud, så förlåter Gud honom och hans börda lyfts av:

”Då erkände jag min synd för Dig och dolde inte min skuld. Jag sade: ”Jag vill bekänna mina brott för HERREN ” – då förlät Du mig min syndaskuld.” – Psaltaren ‭32:5

I Psalm 51, som många ser som Ps 32:s direkta parallell, så ber David att Gud ska rena honom och göra honom vit som snö. Han ber om ett rent hjärta, upprättelse och förlåtelse. ”Så ska min tunga jubla över Din rättfärdighet”, säger han (Ps ‭51:16).

Att söka bättring och förlåtelse som leder till en förnyad Gudsrelation. Detta är Yom Kippur’s hopp.

Som messianska judar är vi övertygade om att hoppets fullbordan gavs till oss en gång för alla genom Jesus Messias. Jesus gick med sitt eget blod in i det himmelska allra Heligaste, som både överstepräst och slutgiltigt offer för att fullborda försoningen för hela världens synd.

”Detta hopp har vi som ett tryggt och säkert själens ankare som når innanför förhänget.” – Hebreerbrevet ‭6:19

Vi har blivit rättfärdiga genom Hans nåd och äger det säkra hoppet om evigt liv genom Jesus, vår Frälsare (Titus‬ ‭3:4-7‬). Gud har skrivit våra namn i livets bok och givit oss den helige Ande som ett sigill som bekräftar detta (Ef 1:13). Och när Jesus dog brast templets förhänge i två delar och vägen till Guds härlighet öppnades för oss.

Yom Kippur markerar hoppet som erbjuds till oss alla genom Jesus. För messianska judar är Yom Kippur en högtidlig dag som förkunnar den höga kostnaden för vår synd och att stå inför Gud i ödmjuk tacksamhet för denna gåva då vi kläs med förlåtelse, rening och evigt liv genom Jesus, vår Frälsare.

Amen.

Läs mer om Yom Kippur i 3 Mos 16, 23:26-32, 4 Mos 29:7-11 och Heb 9.

Översatt från originalartikel på https://www.jewishvoice.org/read/blog/yom-kippurs-hope