Säg nej till antisemitism / Förintelsens sista vittnen

Igår, den 27/1 var det Förintelsens minnesdag, vilket många uppmärksammade på olika sätt runtom i vårt land. Detta är en viktig dag då den belyser de ofattbara händelser som inte går att tala för mycket om. Och som är så viktiga att minnas. Nu mer än någonsin.

Antisemitismens skamfyllda historia började långt innan dess och är tyvärr heller inte ett avslutat kapitel idag. Studier visar istället att det tilltagit, även om det kan finnas skillnader mellan antisemitismen då – och antisemitismen idag. Oavsett så visar studier på hur judar ständigt utsätts för verbala hot och förolämpningar och får ta emot fysiskt våld. Just bara för att de är judar.

Vi har alla en skyldighet och ett ansvar att agera och bekämpa antisemitismens olika uttryck.

Under 2019 kommer Israels Vänner genomföra en kampanj som vi namngett ”Säg nej till antisemitism”. Att arbeta emot antisemitism har funnits med sedan starten av vår organisation och vi ser det som centralt att fortsätta på den vägen. Vi får alla stå tillsammans i detta. Håll utkik för mer information!

—————-

Den 25 januari – 1 september 2019 har Historiska Museet öppet till utställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen. En utställning som berättar om de som var där. De som överlevde. Genom bl.a. porträtt, vittnesmål och arkeologiska fynd får vi lära och påminna oss om denna tragiska del utav människans historia.

Utställningen ger också tillgång till USC Shoah Foundations massiva videoarkiv med över 55 000 vittnesmål från överlevande och vittnen av Förintelsen och andra folkmord. USC Shoah Foundations grundades 1994 utav den välkände och prisbelönte filmregissören Steven Spielberg.

Klicka här för att läsa mer om uställningen på Historiska Museets hemsida.


#WeRemember

#nejtillantisemitism