Förintelsens minnesdag

Idag, den 27 januari, samlas människor runtom i världen för att högtidlighålla minnet av alla de miljoner människor, varav 6 miljoner judar, som dödades i förintelsen.

Att minnesdagen infaller just på detta datum beror på att det är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen befriades på, 1945. I år är det 75 år sedan.

Under förintelsen mördades miljontals människor av nazisterna. Både före, under och efter andra världskriget. I Auschwitz, där det mest beryktade och största koncentrations-och utrotningslägret fanns, dödades mellan 1-2 miljoner människor.

När det gäller judar, är FN’s officiella siffra att det rör sig omkring ca 6 miljoner personer som fick sätta livet till under denna period. Att förstå hatet bakom detta avskyvärda brott är obegripligt. Men en drivande kugge var utan tvekan antisemitismen (judehatet) som fick nazisterna att vilja utrota alla judar.

Idag, 75 år senare, lever tyvärr fortfarande antisemitismen kvar (om än i andra former), och det är en kraft som måste motarbetas. Rapporter de senaste året har visat på en negativ trend där många judar upplever att hatet mot dem växer runt om i Europa, och även i Sverige.

Israels Vänner har sedan starten 1923 arbetat på olika sätt för att motverka just antisemitism. Senast 2019 genomförde vi en kampanj tillsammans med tidningen Världen Idag som gick under rubriken ”Nej Till Antisemitism”. En kampanj som på olika sätt kommer leva under även under 2020.

Vill du stå med oss i kampen mot antisemitism?
Besök vår kampanjsida www.israelsvanner.se/nta/ – där hittar du olika sätt att engagera dig på, bl.a. genom att använda sociala medier och hashtag #nejtillantisemitism.

Källor:
www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/forintelsen/forintelsens-minnesdag

www.svt.se/nyheter/inrikes/75-ar-sedan-befrielsen-av-auschwitz

skma.se/blogg/2018/12/ny-studie-av-antisemitiska-attityder-i-sverige-och-andra-europeiska-lander/