Göte Ragnarp 90 år.​

Från Israels Vänner vill vi gratulera vår tidigare ordförande, tacka för hans gedigna insatser under många år och önska Guds välsignelse över honom och hela hans familj!

Göte Ragnarp är en kristen personlighet som betytt mycket för Israels Vänner. Under många år var han pastor inom dåvarande Helgelseförbundet och var även ansvarig för evangelistkurserna vid Götabro, på samma plats som de stora Torpkonferenserna hålls varje år. 1971 blev Ragnarp pastor och föreståndare i Immanuelskyrkan i Malmö och stod kvar i den tjänsten fram till 1980 då han blev konsulent inom DKSN/RIA – nu Hela Människan. Fr.o.m. 1996 var Göte Ragnarp ledamot i Israels Vänners styrelse och 1999 efterträdde han Bror Olofsson som ordförande. Han kvarstod i den uppgiften ända fram till 2016 då han av hälsoskäl valde att trappa ned sitt engagemang. Göte utsågs då till hedersledamot i styrelsen och kvarstår i dag i den rollen. Det innebär att han i mån av hälsa och krafter deltar i styrelsearbetet och andra aktiviteter inom Israels Vänner.

Genom sin breda kunskap och insikt inom många områden i kombination med Bror Olofsson överlämnar ordförandeklubban till Göte Ragnarp. 79 pondus och visdom var Göte en utmärkt ledare och lätt att samarbeta med i min roll som föreståndare och för övriga inom Israels Vänner. Göte Ragnarp hade dessutom ett brett samhällsengagemang och var aktiv på flera områden och hade inte minst ett levande intresse för Israel och det judiska folket. Därigenom blev han också engagerad inom dåvarande Samfundet Sverige-Israel. Under avsnittet om Samfundet/Vänskapsförbundet Sverige-Israel, sida 90, tar vi upp mer om Göte Ragnarps och Israels Vänners nära samverkan med denna politiskt och religiöst obundna organisation.

Samfundet/Vänskapsförbundet Sverige-Israel (SSI/VSI)

SSI/VSI är en politiskt och religiöst obunden rikstäckande organisation som grundades 1953. År 2017 skedde ett namnbyte från tidigare Samfundet Sverige-Israel till Vänskapsförbundet Sverige-Israel. I den fortsatta texten använder jag här förkortningarna SSI resp. VSI. Ett antal lokalavdelningar, s.k. lokalförbund, utgör den organisatoriska basen. Grundtanken är att Vänskapsförbundet skall utgöra en gemensam plattform och mötesplats för alla goda krafter som på olika sätt stöder Israel oberoende av religiösa och politiska olikheter, som där inte skall utgöra hinder för samverkan. För Israels Vänner har samarbetet med SSI/VSI varit och är en positiv erfarenhet som skapat ömsesidigt viktiga och givande relationer med judar och andra svenska vänner till Israel.

För Israels Vänners del har det i första hand handlat om Malmö/ Lund-området där Israels Vänner sedan starten har sitt säte och centrala ledning, men det har säkert också gällt för andra platser i Sverige. Detta var till stor del en följd av att Göte Ragnarp 1971/72 tog initiativ till att återstarta dåvarande Samfun90 det Sverige-Israels (SSI) lokalavdelning i Malmö. Där var han aktiv under många år och då även ledamot i SSI:s riksstyrelse. Därigenom uppstod ett nära förhållande mellan Israels Vänner och SSI, vilket givetvis vilade på det gemensamma engagemanget och förhållningssättet gentemot det judiska folket och staten Israel.

Pastorn i pingstförsamlingen Elim i Malmö, Jack-Tommy Ardenfors, var en starkt profilerad Israelvän och tillsammans med Göte Ragnarp m.fl. en aktiv styrelseledamot i SSI:s lokalavdelning i Malmö-Lund. När han skulle sluta tjänsten i Malmö och bli föreståndare i Smyrna, Göteborg, bad han Dan Johansson att ”överta hans mantel” och engagera sig inom SSI. För Israelvännen Dan var det ett naturligt steg att gå in i det uppdraget, som sedan kom att bli ett mångårigt intensivt engagemang.

När vi själva kom till Malmö 1997 blev jag omgående engagerad inom SSI. Under hela tiden i Malmö, t.o.m. 2010, var jag med i SSI:s Malmö-Lund avdelnings styrelse där sedan tidigare Göte Ragnarp och Dan Johansson var med. Under största delen av den tiden var Dan Johansson lokalavdelningens ordförande och jag själv var ända fram till att vi 2010 flyttade från Malmö kassör och ansvarig för medlemsregister m.m. Genom detta fick vi inträde till en fascinerande och för oss ny och annorlunda värld. Den judiska folkgruppen i Malmö-Lund var då betydligt större än i dag och en stor del var medlemmar i SSI. Liksom världens judar i allmänhet var givetvis Malmö-Lunds judar präglade av Förintelsen. Flera av SSI:s medlemmar var själva överlevande från Förintelsen och en stor del hade kommit från Danmark i den stora räddningsaktionen 1943 eller var barn eller anhöriga till dem.

Henry Nordin – utdrag ur 100-årskrönikan