#nejtillantisemitism

Nej till antisemitism

en kampanj om kristet ansvar mot antisemitism

om kampanjen

Nej till antisemitism

Under 2019 genomför Israels Vänner tillsammans med Världen Idag kampanjen som vi namngett ”NEJ TILL ANTISEMITISM”. 

Antisemitismens skamfyllda historia är uråldrig och tyvärr inte ett avslutat kapitel än idag 2019, utan dagens samhälle är fortsatt präglat av antisemitiska åsikter och värderingar. Studier visar att det på senare år till och med har tilltagit. Judar utsätts ständigt för verbala hot och förolämpningar och får ta emot fysiskt våld just bara för att de är judar.

Vi har alla en skyldighet och ett ansvar att agera och bekämpa antisemitismens olika uttryck. Därav denna kampanj som under 2019 kommer ske i två huvudsakliga steg på olika plattformar.

Under våren sker en turné på olika platser runtom i landet där välkända och duktiga talare lyfter fram det kristna ansvaret att säga nej till antisemitism.

Under hösten breddas perspektivet till att inkludera samhällets ansvar att säga nej till antisemitism. Detta sker bl.a. genom sociala medier där DU kan bidra till kampanjen genom att skapa inlägg och videoklipp under hashtaggen #nejtillantisemitism. Ladda ned och skriv ut vår skylt som du kan använda i dina inlägg.

Världen Idag kommer under hösten även att ge ut ett välfyllt Närbildsnummer kring temat om antisemitism.

Logotype_hemsideblå

om kampanjen

Nej till antisemitism

Under 2019 genomför Israels Vänner tillsammans med Världen Idag kampanjen som vi namngett ”NEJ TILL ANTISEMITISM”. 

Antisemitismens skamfyllda historia är uråldrig och tyvärr inte ett avslutat kapitel än idag 2019, utan dagens samhälle är fortsatt präglat av antisemitiska åsikter och värderingar. Studier visar att det på senare år till och med har tilltagit. Judar utsätts ständigt för verbala hot och förolämpningar och får ta emot fysiskt våld just bara för att de är judar.

Vi har alla en skyldighet och ett ansvar att agera och bekämpa antisemitismens olika uttryck. Därav denna kampanj.

Logotype_hemsideblå

Våren 2019

kampanjens talare

Daniel Alm

Föreståndare för Pingst FFS, samt pingstkyrkan Västerås. Karismatisk talare som har Guds rike och Andens verk på sitt hjärta.

marcus birro

Svensk-italiensk författare, poet och skribent med kristen tro som ett absolut hjärteämne. Numera anställd av den allsvenska fotbollsklubben Örebro SK.

Andreas Carlson

Riksdagsledamot och gruppledare (KD). Verkar för en bättre relation mellan Sverige och Israel, samt att agera mot och bekämpa antisemitismen i Sverige på bred front.

marcus jonsson

Har mångårig och bred yrkesvana inom journalistik och politik. Nyligen anställd som informations- och kommunikationschef för Pingst.

tommy lilja

Pastor i Folkkyrkan i Sölvesborg, samt grundare och ledare för den internationella missionsorganisationen PTL Ministries.

Tomas sandell

Han motarbetar antisemitism på världspolitikens arenor i New York, Bryssel, London och Genève, genom sin roll som grundare och ledare för den kristna organisationen European Coalition for Israel (ECI).

Roar Sörensen

Drivande i Livets Ords Israelsarbete och nyhetskribent för Världen idag. Har bott i Jerusalem under åtta år och mycket kunnig i både Israels bibliska historia och landets nuvarande politiska situation.

hans weichbrodt

Präst i Svenska kyrkan, inspiratör inom Oasrörelsen och en väl anlitad förkunnare inom svensk kristenhet. Besitter stor erfarenhet och kunskap i koppling till Israel och det judiska folket.

TURNÉPLAN 2019

4 maj

Stockholm

16:00 Församlingen Arken
Marcus Jonsson
Tommy Lilja

11 maj

Linköping

16:00 Pingstkyrkan
Marcus Birro
Roar Sörensen

11 maj

Malmö

18:00 Immanuelskyrkan
Daniel Alm
Tomas Sandell

18 maj

Göteborg

18:00 Johannebergs Församling
Andreas Carlson
Hans Weichbrodt

Ladda ned skylten och sprid budskapet

Som ett led i att uppmuntra till avståndstagande gällande antisemitism har vi tagit fram en enkel skylt med tydligt budskap. Du kan ladda ned den här som PDF.

Skriv gärna ut den, ta ett foto när du håller i den och sprid den i sociala medier under hashtag: #nejtillantisemitism. Eller varför inte göra ett filmklipp? Använd din kreativitet.

Bidra ekonomiskt i kampen mot antisemitism

Stå tillsammans med oss i kampen mot antisemitism genom bön och kunskapsspridande. Vi vill även uppmana till att stödja detta arbete finansiellt, där pengarna kommer delas mellan tre olika ändamål:

SKMA (Svenska kommittén mot antisemitism)
SKMA bildades 1983 och har till syfte att motverka och sprida kunskap om antisemitism och rasism genom opinionsarbete och utbildning.

ECI (Europeiska  koalitionen för Israel)
ECI grundades 2003 och utgår från Bryssel. Den kristna organisationens två huvudmål är att bekämpa antisemitism och främja goda relationer mellan Europa och Israel.

Israels Vänner
Israels Vänner grundades till att vara en motkraft till antisemitism, vilket det fortsatta arbetet genomsyras av. Genom kunskapsspridande vill Israels Vänner uppväcka kärlek till och intresse för landet Israel och det judiska folket.  

Swisha till
123 170 32 14

Bankgiro: 5554-0579

Märk din gåva med ”Nej till antisemitism eller P3093”

Vad är antisemitism?

Antisemitism handlar om fördomar, fientlighet och förakt mot judar. Svenska kommittén mot antisemitism förklarar begreppet ytterligare: ”Det handlar dels om stereotypa föreställningar och myter, dels om en negativ inställning till judar som grupp. … Den kan uppträda som allt ifrån ganska milda fördomar till ett ursinnigt hat. Den kan framträda som attityder och tankemönster men också som teologi och ideologi. Den kan yttra sig som verbala påståenden, social och legal diskriminering och våld. Som historien visar kan antisemitism även utmynna i fördrivning och folkmord.Källa: skma.se/antisemitism/

Mitt ansvar som kristen?

Alla har vi ett ansvar att stå emot antisemitism, inte minst som kristna. Jesus undervisar gång på gång om behovet att älska sina medmänniskor. Tyvärr är kyrkans historia kantad av misslyckanden på detta område – inte minst i relation till det judiska folket. Den här kampanjen vill sporra dig som kristen att förändra historien och bli ett föredöme i ditt handlande. Säg nej till antisemitism!

Läs gärna artikeln: ”Antisemitism och min motåtgärd som kristen”.

Vilka är Israels Vänner?

Israels Vänner är en allkristen och politiskt obunden, ideell organisation, vars mål är att väcka kärlek till och intresse för landet Israel och det judiska folket. Grunden för arbetet utgår från bibelns texter.

Här kan du läsa mer om oss.

Vilka är Världen Idag?

Världen idag är en rikstäckande och obunden nyhetstidning på kristen grund. Ambitionen är att bedriva bibeltrogen folkbildning om kristen tro och kristet tänkande.

Läs mer om Världen Idag här.

Israels Vänner