Shalom kära Israelvänner!

Så har vi gått in i ett nytt år, 2022. Många frågor ligger obesvarade om hur detta nya år kommer att gestalta sig för världen, för Israel, för vårt land och folk men också för dig och mig. Mitt i all ovisshet och kanske oro för allt som händer är det en enorm trygghet att veta vem som är ”kapten på båten.”

Markus 4:35-41 Lärjungarna väckte honom och ropade: ”Mästare bryr du dig inte om att vi går under?” Han vaknade och talade strängt till vinden och sade till sjön: ”Tig var stilla!” Och vinden lade sig och det blev alldeles lugnt. Han sade till dem: ”Varför är ni rädda?” Har ni ännu ingen tro?

Jag tror att Jesus säger samma sak till dig och mig idag. Var inte rädda! ”Jag är med i båten och har full kontroll.” När jag arbetade i skolan var jag väldigt noga med att barnen inte fuskade och att de inte tittade i facit, men när det gäller Gud är det en helt annan sak. Han har gett oss facit och uppmanat oss att studera det. Han vill att vi ska ta del av vad Han har delgett oss om framtiden så att vi är förberedda och förstår vem det är som har sista ordet. Vidare vill Han att vi ska lita på att Han stillar stormen även 2022. Kanske får du många frågor från vänner och bekanta om läget i världen och allt som händer runtomkring oss. Kanske känner du också deras oro men då har du bästa tänkbara läge att berätta om Guds facit. När jag nyligen berättade för några ungdomar om Bibelns fascinerande räddningsplan och Guds omsorg om den lilla människan blev kontentan att de ville höra mer. ”Det här är ju spännande och högst intressant.”
Ja, Bibeln är högintressant och den ligger klart före all medierapportering. Dessutom är Bibeln Guds ord som är sant, trovärdigt och inte färgat av världsliga tyckanden. Låt oss under 2022 vara med och ge våra medmänniskor Guds facit om Israel och hela Hans räddningsplan till en förlorad och förvirrad värld!

Frukostmöte med politikerna

Som vi tidigare meddelat hade vi ett frukostmöte inplanerat med Malmös politiker i november. Detta var ett uppföljningsmöte som blev både givande och intressant. Det blev ett nytt tillfälle att träffa politikerna och få ventilera frågorna om antisemitismen och judarnas situation i Malmö.

Platsen för samlingen var Elite Plaza Hotell i Malmö. Föreläsare var den unga judinnan Salomea Gosenius som bl.a. berättade om hur hennes då 12-åriga syster blev nerslagen p.g.a. att hon var judinna. I Malmö är det främst den importerade antisemitismen från Mellanöstern som är ett problem. Det faktum att den judiska befolkningen dramatiskt minskat under senare tid i Malmö berördes. Om ingen markant förändring sker angående den utbredda antisemitismen riskerar den judiska befolkningen i Malmö att helt försvinna. Många flyttar hem till Israel. Ett intressant initiativ har tagits av organisationen Judisk Ungdom där unga judar kan träffas för gemenskap och få mod att komma ut med sin judiska identitet. Nyligen har det också startats ett kunskapscentrum i Malmö synagoga dit unga judar är välkomna att få fördjupa sin kunskap om judendomen och förintelsen.

Salomea Gosenius

Salomea Gosenius hoppas på en framtid i Malmö men konstaterar att hon inte vill att hennes eventuellt kommande barn skall behöva hemlighålla sin judiska identitet på samma sätt som hon tvingats göra. Företrädare för flera av de politiska partierna var närvarande och ett intressant samtal utspann sig efter Salomea Gosenius föredrag.

                 

Ledarsamlingar och digitala möten under vårterminen 2022

1. Det profetiska ordet under våren.
Utsändning från Immanuelskyrkan i Malmö (1 feb, 1 mars, 10 maj)

 1 feb 18.30 – 20.00 – talare: Dan Johansson

 1 mars 18.30 – 20.00 – talare Carlos Villablanca

2. Bibelskolan New Life sänds digitalt

Bibelskolan New Life är en av våra senaste satsningar inom Israels Vänner.
Vi kommer att sända undervisningspass under 8 onsdagskvällar kl. 19:00 med början vecka 5.
Undervisningen kommer att utgå från Nehemjas bok.

3. Ledardagen 26 februari i Malmö
Ledardagen kommer att sändas digital, temat blir ”ett ledarskap med vision del 2”

4. Region konferens I Örnsköldsvik 25 – 27 maj
mer info kommer på vår hemsida

5. Regionkonferens i Göteborg 1–3 april
mer info kommer på vår hemsida

Allt gott
/ Carlos Villablanca

Andres Figueroa

Personal

Sedan augusti 2021 har Tobias Greens tjänst varit vakant. Nu har vi den stora glädjen att meddela att Andres Figueroa har tackat ja till en 100% tjänst på Israels Vänner med start den 1/2 2022. Andres har varit timanställd hos oss under ett års tid men har nu sagt upp sin tjänst på Malmö Universitet för att arbeta fullt ut i vår verksamhet. Andres arbetar också som pastor i den spansktalande gruppen på Europaporten. Han är gift med Ingrid och de har två barn.

Andres arbetsuppgifter blir följande:

* Marknadsföring

* Israels Vänners hemsida

* Orits hemsida

* Affischer och bilder för våra olika evenemang

* Annonsering

* Inspelningar

* Inspelningar och redigeringsarbete. Förvaltande av vår Youtube kanal

* Skapande av filmer och videoklipp för våra olika satsningar

* Undervisning

* Bibelskolan New Life i Israel

* Bibelskolan New Life (digitalt)

En liten hälsning från Orit!

Livet på hotell Orit är inte långtråkigt det händer alltid något. Under december månad fick vi några häftiga regndagar. Det efterlängtade regnet i Israel kommer ofta så häftigt och mycket att det blir översvämningar och problem. Det medförde att strömmen som belyser trädgården fick kortslutning. Vi fick besök av elektrikern som bytte ut alla kopplingar som var skadade, samt gjorde lite olika justeringar. Nu har vi ljus i trädgården igen vilket känns gott att hotellet inte ser nedsläckt ut. Det regnade även in genom taket på ett badrum. Det har vi nu målat med ny täckfärg. Under den största delen av november/december har vi haft sex långtidsboende hos oss men nu vid årsskiftet lämnade fyra hotellet. Vi har haft några gäster över veckosluten. Vi har haft två olika soppkök för människor som överlevt förintelsen, en gång i trädgården för 25 personer och ett gäng i matsalen för 12 personer. De är alltid så tacksamma och glada för att få komma till Orit. Många säger att det är en skön och speciell atmosfär här på hotellet. Det tittar in lite folk på hotellet då och då. Vi fick bl.a. besök av en kille som sa att han måste få komma in en stund. Han hade bott på hotellet för 20 år sedan under en månad när han gjorde militärtjänst och hade så goda minnen härifrån. Malka som har bott på hotellet i 14 månader och hjälpt mig några timmar per dag lämnade hotellet i början av december då hon inte får sina immigrationspapper. ’Hon tror att problemet är att hon är messianskt troende. Hon har nu bestämt sig för att återvända till Polen.


Den 9 januari öppnade Israel gränsen för individuella turister. Jag kommer att få min första frivilliga medhjälpare till hotellet inom några veckor. Det känns bra att veta att någon finns här när jag har gått hem.

Till er som längtar att få komma till Israel. Det kanske är dags att samla ihop ett gäng max. 8 personer och komma till Hotell Orit. Ni kan lägga upp er resa precis som ni önskar, vi kör runt och guidar er. Kanske något att tänka på?

Är någon intresserad av att komma som volontär under senvåren och sommaren så hör av er. Just nu är hotellets hemsida under omdaning, men skriv istället mail till info@hotelorit.com

Här har vi packat påsar med mat till överlevande inför deras shabbat!

Önskar er alla Guds rika välsignelse!
/ Marita 

Ekonomi


2021 har varit ett välsignat år. Genom ert stöd har ett vi registrerat ett högre antal registrerade gåvor än något år tidigare. Det är vi mycket tacksamma för och vi har kunna skicka vidare stöd till många verksamheter i Israel. Vi har även fått gåvor från tre testamenten under året. Testamenten är en särskilt värdefull gåva som ger utrymme för oss att göra extra insatser för det judiska folket.

Vi ser fram emot 2022 och om du inte redan är med och bidrar så kan 2022 bli året där du får välsigna det judiska folket och på så sätt vara med och uppfylla Guds bud om att visa kärlek till det judiska folket.

Vill du veta med om hur du kan testamentera, hör av dig till kontoret.

Vill du ge en spontan gåva kan du skicka med Swish eller genom att besöka vår hemsida, där man kan använda kort.

Vill du under 2022 ge stadigt varje månad, så kan du använda autogiro. Starta ditt givande genom att gå in under ”Stötta” på vår hemsida eller genom att ta kontakta oss.

Bön, vi ber …

Vi ber för Israel och för frid över Jerusalem!
Vi tackar Gud för att Han har gett oss sitt ord som rättesnöre och kompass!

Vi fick oss tillskickat en bön från en av våra medlemmar som berörde mig starkt. Låt oss vara med i den bönen!

”Jag känner mig ledd att vädja till oss alla i troende kristna i Norden att gå ner på våra knän i ödmjuk bön till Gud om den Helige Andes beskydd över Norden, att Gud må hålla sin starka hand över oss och bevara oss från krigshandlingar!”

Låt oss be om vishet hos våra politiska ledare i riksdag och regering att fatta kloka beslut.

Vi tror på bönens makt!

Med Shalomhälsningar


Anki Ander, Ordf
anki.ander@israelsvanner.se